חשש ריבית בקרנות נאמנות

רציתי לדעת האם יש בקנית 'קרן נאמנות' (של אגרות חוב ומניות), חשש של איסור רבית.

בברכה

תשובה:

שלום רב,

יש חשש ריבית (אולם יש גם מתירים), באגרות חוב החשש הוא יותר גדול מאשר במניות, אבל בשניהם יש חשש.

כיום, יש קרנות בפיקוח של העדה החרדית ובודאי יש להעדיף אותם ולא להסתמך על היתרים השנויים במחלוקת.

מקורות:

אגרות חוב הן ריבית גמורה, יש מתירים להלוות בריבית לחברה בע"מ ויש אוסרים, עיין שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' סב-סג ושו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' א.
לעניין אם בעל מניות נחשב כבעלים, שאם החברה מלווה בריבית נחשב כאילו הוא מלווה, עיין שו"ת מנחת יצחק שם שאוסר, ועיין שו"ת אגרות משה אבן העזר ח"א סי' ז שסובר שאינו נחשב כבעלים וכן דעת הגרי"ש אלישיב וכן המנהג.