מתי יש איסור של לא תהיה לו כנושה

שאלה:

אדם שהלך עם חבירו לדין תורה על כסף שחייב לו. ובית הדין הוצירו פסק דין שהוא חייב. ואחר כך הוציאו עוד פסק ונתנו לו אזהרה שלישית, ואח"כ נתנו לתובע רשות ללכת לבית משפט (לבצע אישור פסק בורר והוצאה לפועל) האם יש ענין במקרה שיש ספק אם מדובר ב'לא תהיה לו כנושה' כשחלק מחבריו טוענים שיש לו בעיה נפשית שהוא לא מחזיר חובות, או היות ו-3 דיינים אישרו בחתימת ידם – לאחר דחיות של שנים- הרי אין שום ענין להשאיר את החוב כשאדם לא מתחיל אפילו להחזיר שקל?

תשובה:

שלום וברכה,

איסור לא תהיה לו כנושה נאמר דווקא כאשר ברור שאין לו כסף לשלם. אבל אם אינך יודע את מצבו, אין איסור של לא תהיה לו כנושה. כמו כן אם אתה מציע לו הסדר חובות – שישלם את החוב בפריסת תשלומים רחבה, והלה לא מעוניין, הרי זו סבירות גבוהה שאינו מעוניין להחזיר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כסף הקדשים סימן צז.