להמיר את זכות הסל לידה לדברים שמחוץ למסגרת הסל

שאלה:

קופות החולים נותנות סל לידה ליולדות שמוגבל בסכום הכללי של הסל וגם מוגדר בתוך הסל איזה מוצרים נכללים בסל ואיזה לא. יש מוצרים כמו משאבות וכדומה שנכללים בתקציב מאוד גבוה, הגבוה בהרבה מהמחיר הסטנדרטי. לעומת זאת מוצרים כמו עגלה וכדומה לא נכללים. האם מותר לרכוש מוצרים שנמצאים בסל כשכל מטרת הרכישה מלכתחילה היא רק כדי להציג עליהם חשבונית לקופת חולים ומיד לאחר מכן להחזיר את המוצרים לחנות ולרכוש בזיכוי דברים אחרים. החנויות משתפות עם זה פעולה, השאלה היא ביחס לקופות החולים.

תשובה:

שלום וברכה,

הורה לי בזה דיין גדול [הרה”ג בצלאל וקסלשטיין שליט”א] שאם היולדת תשתמש בכל מקרה בסל קנייה, אם לא לעגלה אז תשתמש לדברים עבורה, כיון שהסל יתממש בכל מקרה – יש להקל שתקנה היולדת גם עגלה כדו’ דברים שלא נכללים בסל ההנחה. אבל אם נאסור עליה לקנות עגלה לא תשתמש בסל קנייה כלל [שלעצמה לא צריכה ואין לה מה לקנות], אינה יכולה להמיר את סל הקנייה לדברים אחרים.

בהצלחה.