הקדיש מעות לצדקה ונגנבו או אבדו לו. מה הדין

שאלה:

הקדיש מעות לצדקה ונגנבו או אבדו לו. מה הדין

תשובה:

שלום וברכה,

חז"ל דרשו מהפסוק "כי יתן איש אל רעהו כסף או כלים לשמור" ודרשו חז"ל לשמור ולא לחלק לעניים. ולכן אם קיבל מעות לצדקה שיחלק לעניים, ואבדו או נגנבו אפילו אם היה מחמת פשיעה במעות פטור. וגם העניים לא יכולים לתבוע את המעות, משום שהוא ממון שאין לו תובעים, שלכל עני יאמר מי אמר שהמעות היו מגיעים אליך.

ולכן אם הפריש מעות לצדקה, ולא פירט למי ייתן, ונגנבו ממנו המעות, אינו חייב להפריש מעות אחרים תחתיהם, משתי טעמים הנ"ל. אמנם חייב לצאת ידי שמים.

אם הפריש צדקה לצורך עני מסוים או מוסד מסוים, ונגנב או נאבד דינו כש"ש וחייב.

בהצלחה.

מקורות:

שומר על מעות צדקה – ראה שו"ע חו"מ סימן שו סעיף ו ובסמ"ע שם. אמנם חייב לצי"ש – פת"ש שם ס"ק ו.

ואם שייך לעניים מסוימים – ראה שו"ע שם. ודינו כש"ש כיון שמותר לבעלים ללוותם לעצמו, ומבואר בשו"ע סימן רצב סעיף ז שמעות פקדון שמותר לו להשתמש בהם – בתורת הלוואה – נעשה עליהם ש"ש, מחמת ההיתר השתמשות.