שינוי דעה לאחר הבטחה וחתימה

שאלה:

שלום,רצו לבנות בבניין משותף מרפסות והיו מתנגדים שלא היה בידם תקציב לשלם.
אני שילמתי בתנאי שיחתמו על סרוב בניה וניצחנו במשפט ולא בנו מרפסות. עכשיו שוב מנסים להחתים האם מותר להם לשנות דעה ולחתום עכשיו לטובת מרפסות ? ואם כן האם באפשרותי לתבוע אותם על כך? הרי על סמך חתימתם הוצאתי עשרות אלפי שקלים.

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור לשנות את דעתם, אין מושג להתחייב על ההחלטה בעתיד. אמנם אם ישנו את דעתם ויתנו הסכמה לבנות, יצטרכו לשלם עבור ההוצאות ההתנגדות שהיו בעבר, כיון שההוצאות היו על פי הסכמתם. ראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן יד סעיף ה: וז"ל: "מי שאמר לחבירו שילכו לדון במקום אחר, ואמר לו: לך ואני אבוא אחריך, והלך, והשני לא הלך אחריו, צריך לשלם לזה שהלך כל יציאותיו"

שם מדובר בתובע הוציא הוצאות עבור עצמו על סמך דברי הנתבע שיבוא לדון עימו בעיר פלונית. והנתבע לא הגיע ונמצא התובע הוציא הוצאות לחינם, שכתב הרמ"א שחייב הנתבע לשלם את ההפסדים שגרם לו שהוציא הוצאות לחינם. וא"כ ה"ה כאן ששכן אחד הוציא הוצאות על סמך התנגדותם של השכנים שהתנגדו, ועכשיו שמבטלים את ההתנגדות, גורמים שההוצאות שהוציא השכן האחד היה לריק, וחייבים לשלם על ההוצאות שהוציא על פיהם.