קיזוז בתשלום נזקים

שאלה:

שלום לכבוד הרב רציתי לדעת מה הדין אדם שהזיק אבל גם גרם בזה רווח וכגון אדם שהרג ולד אבל חסך בזה את הוצאות הלידה האם מקזזים לו את זה בתשלום, תודה

תשובה:

שלום וברכה,

הגמרא מדברת על המקרה שלך אדם שהכה אשה מעוברת והרג לה את העובר, וחייב לשלם על נזק המכה ועל העובר שהרג לה, ונחלקו בגמרא האם מקזזים את ההוצאות של מיילדת שנחסך עתה בהריגת העובר, או שלא מקזזים. ונחלקו הראשונים איך פוסקים להלכה. הרמ"ה פוסק שאין מנכים וכן העלה הב"י שכך נראה דעת הרמב"ם והרי"ף. ואילו הרא"ש והטור סוברים שמנכים את ההוצאות שנמנעו מהמכה.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא ב"ק נט ע"א. רא"ש שם פ"ו סימן ח הביא את דעת הרמ"ה וחלק עליו. טור וב"י חו"מ סימן שצד.