מתווך שמגביה את המחיר כדי לקבל את התוספת

שאלה:

שלום וברכה,
מדובר הוא בחוץ לארץ,
בעל הנכס לא מוכן לשלם דמי תיווך או כן מוכן לשלם אבל אומר אם אתה רוצה במקום שאשלם דמי תיווך תוסיף על מחיר שאני מבקש כמה שאתה רוצה ואת היתר טול לך.
האם המתווך יכול להוסיף על סכום שהמוכר מבקש על פי הסכמת המוכר ואם המוכר מסכים יכול להוסיף כמה שהמתווך רוצה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שמקבל רשות מהמוכר להגביה את המחיר ולקחת את התוספת כדמי תיווך – מותר. שכיון שהמוכר יודע ומסכים, נחשב הכל למחיר הדירה, ומקבל את התוספת כדמי תיווך מהמוכר.

האיסור מתחיל כאשר המתווך לא מיידע את המוכר על הגבהת הדירה ולוקח את התוספת לעצמו, ודבר הוא גזל גמור, כיון שכל התוספת שייכת למוכר ולא למתווך. [ובעווה"ר רבים עוברים על זה].

בהצלחה.