דמי תיווך בעסקה שהתבטלה

שאלה:

שלום וברכה,
אני קניתי דירה לפני שנתיים בפרוייקט מקבלן, ע"י מתווך שעשה את עבודתו נאמנה,
מיד לאחר חתימת החוזה העברתי תשלומים לקבלן, לפי סדרי התשלומים הכתובים בחוזה,
כמו"כ ביצעתי שינויים בדירה, וגם שדרוגים שעלו לי הון,
אבל היות ופיגרתי בחלק מהתשלומים, הצטבר ריביות ומדדים, בסכום גבוה מאוד, כך שאין ברצוני להשלים את העסקה, והקבלן הסכים מצידו לבטל את העסקה מולי, ולהחזיר לי את הכספים שכן הכנסתי בחשבון הבנק של החברה,(חוץ מהשדרוגים- כמובן),
השאלה היא, האם אוכל לבקש מהמתווך שגם יחזיר לי את דמי התיווך, לאחר שהעסקא התבטלה, או לפחות חלק מהתיווך, כי בס"ה היה לי פה גם הפסדים של שדרוגים, ועוד ?

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שהביא את הצדדים להסכם מחייב – חוזה או זיכרון דברים – ואח"כ בוטלה העסקה בהסכמת הצדדים ולא בגלל בעיה שהתגלה במקח, חייב הלקוח לשלם דמי תיווך מלא למתווך. ולכן במקרה הנ"ל חייב הקונה לשלם דמי תיווך, וכ"ש שלא יכול לדרוש את דמי התיווך מהמתווך.

בהצלחה.

מקורות:

ברמ"א סימן קפה סעיף י' כתב שאם בוטל השידוך לא חייב לשלם דמי שדכנות. וכתב הט"ז שאם הביטול נעשה בגלל הסכמת הצדדים לא הפסיד השדכן את דמי שדכנותו. וכ"כ בשו"ת שער אפרים סימן קנ. ובמשפט שלום סימן קפה ס"י ובערוך השלחן שם.