מגורים לצד גרושתו לאחר שהתגרשה בעקבות בגידה

שאלה:

שלום כבוד הרב
אני בן == נשוי אב לבת ומצפה לילד נוסף בעזרת ה'.
התגרשתי ב2013 בעקבות בגידה של גרושתי,
גרושתי היום בת == נשואה עם 2 ילדים,
כמובן שאסורה עלי לפי פסק דין הרבנות.
כשהתגרשנו היה בבעלותנו 2 בתים אחד קומת קרקע ואחד קומה מעל הקומת קרקע 2 הבתים באותה כתובת אחד מהעל השני.
גרושתי לקחה את הקרקע ואני את קומה 1.
בזמן הגירושים שאל אותי הדיין אם אני מתכוון לגור בבית שם ועניתי שלא, הייתי בזמן סערת רגשות.
מאז ועד היום אני גר בשכירויות
אשתי רוצה שנעבור לגור בבית שלי מעל גרושתי
רציתי לדעת אם הדבר אפשרי בבקשה

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני מאחר שאתם גרושים ועוד שאסורים להתחתן שוב אתם חייבים הרחוקת, ולא ניתן לגור בבנין אחד. ראה כתובות כז,ב ובשו"ע אבה"ע סוף סי' קיט. שכאשר הגרוש והגרושה אסורים לחזור אחד לשני ההרחקות חמורות יותר. יחד עם זה במקרה זה לכאורה יש להקל וראה במקורות.

מקורות:

מדברי התוס' בזבחים ב,ב עולה שאישה שזינתה תחת בעלה והיא אסורה עליו אינו חייב לגרשה והיא יכולה לשהות אצלו ולשמש אותו. וכך נראה שפסק הרמ"א סי' קיז סעי' א' שמאחר שהיא מאוסה עליו שהרי בגדה בו, הוא יכול להשהות אותה בביתו למרות היא אסורה לו. אלא שברמ"א משמע שע"י שצריך שומר, אחרת אסור להתייחד איתה לבדו. וראה בחלקת מחוקק ובבית שמואל שם, אם אכן צריך שומר בכה"ג או לא. אבל בהנחה שיש שומר, ברור שאין כל איסור. כלומר, ההרחקות שגזרו בגרוש וגרושה לא חלים במקרים אלו, משום שהיא מאוסה עליו. אם כי, ראוי לציין שהם לא עוסקים במקרה שהם כבר התגרשו אלא עדיין נשואים אבל נאסרה עליו. וראה שם בפתחי תשובה שכבר הביא את הנידון במקרה שהוא כבר גירש אותה, שיש אומרים (שבות יעקב) שכעת לא פלוג רבנן ואסורים להתייחד. למרות שהיא מאוסה עליו. מאידך, בישועות יעקב סוף סי' קיט סק"י בפירוש הארוך כתב שמאחר שהיא מאוסה בעיניו, אין חשש. א"כ בנד"ד שלא מדובר בבית אחד, נראה שיש להקל יותר שהרי אין כאן חשש ייחוד ממש, והרחקות אלו הם מדרבנן.