ברכה על שמן זית / ברכה על דגנים עם חלב

שאלה:

שלום וברכה
מה ההבדל בין שמן זית שייש סברא לברך עליו בורא פרי העץ לשאר משקים כמו מיץ תפוחים או תפוזים שמברכים עלהם שהכל

ב. האוכל מיני דגן בחלב האם מברך על החלב גם
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

השמן יש לו חשיבות רבה כידוע, הוא אחד משבעת המשקין וקובע שם ותכלית לעצמו, שאר מיצי הפירות נקראים בלשון הפוסקים "זיעה בעלמא". למעשה לא מברכים בורא פרי העץ משום שבשתייה לבד הוא מזיק, וכשמעורב במשהו אחר לעיתים הוא בטל אליו, ראה פרטי הדינים בזה בשו"ע סי' רב סעי' ד.

דגנים עם חלב באופן רגיל מברכים עליהם מזונות בלבד, כיון שהחלב טפל לדגנים. כאשר אוכלים באופן מיוחד גם בשביל החלב והוא לא בא להטעים את הדגנים, יש לדון, האם זה נחשב מאכל אחד או שנים, והנטייה לומר שהוא מאכל אחד, כמו סלט פירות וכדומה, ובדגנים שהם מזונות יש לברך ברכה אחת, אבל בקורנפלקס למשל אם הוא מהסוג שמברכים עליו אדמה [שאינו עשוי מקמח תירס אלא מתירס מרודד], או חיטה תפוחה שברכתה אדמה,  לעיתים יש לברך שתי ברכות יש ספק מה כאן עיקר ומה הרוב, ועדיף לפטור בדבר אחר שברכתו שהכל.