ברכת מעין שלוש על עוגה האם פוטר גם פירות?

שאלה:

שלום רב
האם כשאוכלים עוגה ופירות העץ, שאינם משבעת המינים ,ומברכים על המחיה על העוגה, פירות העץ שלא משבעת המינים ,
פטורים מברכת בורא נפשות?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

אם מכוונים בפירוש לפטור בברכה זו את הפירות יש בענין זה מחלוקת הפוסקים וספק ברכות להקל, אבל בלי כוונה מפורשת כזו, הפירות אינם נפטרים בברכת מעין שלוש ויש לברך בורא נפשות וכן נוהגים.

מקורות:

ראה שו”ת יביע אומר חלק סי’ יז שקיבץ את שיטות הפוסקים שסברו שאדם יכול לצאת ידי חובה בברכת מעין שלוש בדיעבד גם על פירות וירקות בגלל שאומר על תנובת השדה, ועל פי זה הובא שם מהדברי מלכיאל להעדיף להקדים את הבורא נפשות לברכה מעין שלוש, ומכל מקום מסקנתו שאם לא כיון בפירוש לפטור גם את הפירות והירקות, לא נפטר בברכה זו כיון שאינה ראויה, ולכן גם אם הקדים מעין שלוש לבורא נפשות מברך בורא נפשות.