האם ברכה אחרונה היא היסח הדעת

שאלה:

שלום הרב, ידוע לי הפסק של הגרע"י זצ"ל שאדם שנשאר במקומו בלי לצאת יכול לברך על מים ברכה ראשונה ואף שמברך ברכה אחרונה אין זה היסח הדעת לכל היום ולא צריך לברך שוב ברכה ראשונה.
שאלתי האם זה מועיל גם למאכלים, למשל אם אכוון לפתור כל משך שהותי בבית כל דבר שברכתו בורא פרי האדמה, וכשאברך ברכה אחרונה אני מכוון שאין זה סילוק האם זה מועיל?
וכן בדבר שברכתו מזונות וברכה אחרונה מעין שלוש האם יועיל?

תשובה:

אין הבדל לדבריו בין סוגי הברכות, אבל לדינא אין להכנס בספק זה, כיון שפשטות כל האחרונים אינה כך, ורהיטת דברי המשנה ברורה שאינו מועיל.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה.