להמר זיכוי קניה מטעם הקופ"ח לחפץ אחר

שאלה:

אנו לפני לידה ברוך השם וקיבלנו מקופת החולים שלנו זכות לממש סכום מסויים לפני הלידה לטובת היולדת. ישנה הגבלה בתקנון המבצע שהסכום מוגבל למוצרים מסויימים אך מצד בעל החנות והפקידה בקופת חולים אין בעיה לרשום בחשבונית מוצר שכלול בחבילת ההטבה אך במקום זה לקחת מוצר אחר לטובת הרך שנולד (עגלה, מזרון וכו…) שכן ממילא סכום ההטבה לא ישתנה ונוכל לממש אותו.
האם יש כאן משום גזל או אונאה?

תשובה:

שלום וברכה,

במו"מ שהיה לי בזה עם דיינים חשובים קיבלתי שתי הוראות: א. יש הסוברים שיכול לשנות ולקנות מוצרים אחרים שלא זוכה בקנייה. והטעם בזה כיון שיכול לקנות את המוצרים שזוכה, ואחר הקנייה להחזיר את המוצרים ולקבל תחתיהם מוצרים אחרים, ולא נוכל לעכב עליו. ולכן מראש יכול לקחת מוצרים אחרים.

דרך שנייה שמעתי שהיא מחמירה יותר: אם בדעת הלקוח לממש את הזכיה בכל מקרה, שאם לא נתיר לו לשנות למוצרים אחרים, יקנה את מה שזכאי, בזה יכול לשנות ולקנות גם דברים שלא זוכה חלף הדברים שזוכה. ואם לא נתיר לו לשנות את הקנייה לא יקנה כלל, בזה אין לו זכות לממש את הקנייה בדברים אחרים.

ומסתבר שניתן לסמוך על הדרך הראשונה שבכל מקרה יכול להמר את הזכות קנייה לדברים אחרים.

בהצלחה ושיהיה במזל טוב.