האם מותר לשוכר שואל שומר חינם ושומר שכר להעביר לשומר אחר

שאלה:

האם לשוכר מותר להשכיר למישהו אחר?האם לשואל מותר להשאיל למישהו אחר? האם שומר חינם יכול לתת למישהו אחר שישמור?האם שומר שכר יכול לתת למישהו אחר לשמור בשכר ?

תשובה:

מחלוקת בגמרא (ב"מ לו, א) האם שומר רשאי להעביר לשומר אחר. ונפסק הלכה כר' יוחנן שאסור, ואפילו אם הוא שומר חנם שמוסר לשומר חנם. בגמרא הובא ב' טעמים. א. אין רצוני שיהיה פקדוני ביד אחר. ב. איני מאמין בשבועה לשומר השני, אלא לראשון שמסרתי לו. כתבו תוספות (ע"ב ד"ה את) שנפ"מ בין הטעמים אם יש עדים שהפקדון נאנס, לטעם הראשון חייב ולטעם השני פטור. השו"ע (שו"ע חו"מ רצא סעיף כו) פסק כטעם השני. ולכן אם מביא עדים שנאנס פטור השומר הראשון.

אין השוכר רשאי להשכיר (שו"ע סימן שז סעיף ד).

אין השואל רשאי להשאיל (שו"ע סימן שמב).

בהצלחה.