שומר אבידה ושומר ששכח איפה החפץ

שאלה:

מה הדין של שומר אבידה ,האם דינו כשומר שכר? האם שומר ששכח איפה הניח את החפץ זה נחשב פשיעה? אם אפשר מקורות תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו בגמרא [ב"ק נו, ב] רבה ורב יוסף. לרבה שומר אבדה דינו כשומר חינם – כיון שאינו מקבל שכר עבור שמירתו. ורב יוסף סובר שדינו כש"ש – שנהנה שבאותה שעה שעוסק בטיפול באבדה נפטר מלתת פרוטה לעני.

מרן פסק שדינו כשומר שכר. והרמ"א פסק שדינו כשומר חינם. והש"ך פסק שהוא סיפקא דדינא, ואין מחייבים את השומר אבדה לשלם, ואם תפס מהשומר לא מוציאים מידו.

אם אמר איני יודע היכן הנחתי את האבדה, אומרת הגמרא (ב"מ לה, א) שנחשב פשיעה. וכ"פ בשו"ע סימן רצא ס"ז. מדברי הגמרא והשו"ע נראה שנחשב פשיעה וחייב השומר, אבל אם יהיה שמירה בבעלים שפטור מפשיעה, פטור אם טוען איני יודע היכן הנחתי. אמנם בנתיבות (שם ס"ק יד) כתב שאם אינו יודע היכן הניח נחשב למזיק בידיים.