מרחק בניית מדרגות חיצוניות.

שאלה:

שלום כבוד הרב. שאלתי היא. השכן רוצה לבנות מדרגות חיצוניות בסמוך לגדר הפרדה עד לקומה הגג. לטענתי זה חוסם אוויר/שמש. השאלה היא מה מרחק ההלכתי לבנייה בין שנינו? בעיריה אין היתר לבנייה מדרגות

תשובה:

שלום רב,

בהלכה הוזכר שיעור הרחקה מחלון בית חברו ד' אמות – כשני מטר.

פוסקי זמנינו סוברים שבימינו שהשתנה צורת בניית הבתים ותשמישם, ורגילים לייעד לדירה שטח גדול יותר לצורך אויר ואור, וגם עפ"י תכנון הערים והשכונות ועפ"י דרישת החוק צריך להרחיק יותר מד' אמות מהחלון, כפי צורך האור והאויר הנצרך לבתים בזמנינו, על כן השיעור נקבע בכל מקום לפי מה שרגילים להניח מקום פנוי לאויר החלונות. וכן נהוג. ראה במקורות.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן קנד.

ופוסקי זמנינו קבעו שהשתנה הדין בימינו לפי המנהג, לפי דברי השו"ע או"ח סימן קנ סעיף ד' שהביא דברי האגודה שבבית הכנסת לא די בד' אמות, כיון שצריך לאור רב. והאחרונים דנו בדברי האגודה, אך מדברי האגודה יש להוכיח שד' אמות אינו שיעור קצוב, אלא כל דבר לפי הראוי לו.