עמלת תיווך לפי הנהוג כשלא סוכם אחרת

שאלה:

ערב טוב

אני מתווך מורשה שמחזיק עסק תיווך ומפרסם בעיתונות המקומית, במקומינו התיווך הנהוג הינו 2 אחוז , אלא אם כן סוכם אחרת
לפני שבוע סגרתי עסקה גדולה, שהלקוח הגיע אלי דרך הפירסום שלי בעיתון, על העסקה עבדתי מספר חודשים ,היה משא ומתן לא קל בכלל,
כשהתקשרתי ללקוח לקבל את התיווך, הוא החליט שמגיע לי סכום השווה לכמעט שליש מהסכום המגיע לי לפי הנהוג בעירינו,
שאלתי אותו למה הוא החליט ככה, הוא ענה לי שלא סיכמנו על מחיר התיווך ולכן זה מה שהוא החליט, אמרתי לו מעולם לא שאלת אותי כמה אני לוקח ולא דנת בעניין, אתה יודע טוב שבעירינו לוקחים 2 אחוז ואם יש לך הערה על העניין, דבר, או שאסכים איתך או שלא, אבל להחליט על סכום כפי שבא לך זה לא הוגן,
ענה לי הלקוח אני מכרתי וקניתי הרבה דירות ומעולם לא שילמתי 2 אחוז , אמרתי לו ,כי כנראה התנת מראש וזה היה החלטה של המתווך אם לעבוד איתך או לא,
לי מעולם לא אמרת מילה בנושא, ואני עבדתי קשה מאוד על העסקה כי ידעתי שאראה כאן 2 אחוז, כי זה מה שלוקחים בעיר וזה מה שאני לוקח, ומעולם לא התווכח איתי איש בעניין, גם מי שלא שאל מראש ידע שזה הנהוג כאן,
בקיצור הוא אמר לי שהוא צריך להתייעץ וכו'
רציתי לשאול מה הדין כאן, הוא אדם ירא שמים ולא אחד שיכנס לחשש גזל,
אבל מה שברור שאם נעשה טלפונים לתיווכים בעיר מכולם נשמע שלוקחים 2 אחוז,

אשמח לתשובה
תודה

תשובה:

שלום רב,

לפי הפרטים שאתה מציג כאן שאכן זה המחיר המקובל בעיר אכן מגיע לך 2%. אולם אם יש אפילו מעט מתווכים שלוקחים מעט פחות,, אז מגיע לך פחות. ראה בקצוה"ח סי' שלא סק"ג שביאר במקרה שאדם שכר פועל ולא קצצו מחיר, הכלל הוא שהוא נותן לו כפחות שבפועלים – כלומר, לפי המחיר הנמוך בשוק. אולם אם יש לך מחיר קבוע – 2% וזה ידוע שאתה לוקח 2% עבור התיווך, אזי הלקוח היה אמור לסכם איתך מראש על פחות מהמחיר ואם הוא לא אמר דבר, הוא חייב לשלם לפי המחיר הקבוע שלך. ראה שו"ת אגרות משה חו"מ ח"א סי' עו.