האם מותר לי לומר לאנשים שמגיע להם מהשכנים תשלומי איזון?

שאלה:

בס"ד
שלום רב ,
אני שמאי מקרקעין, ובעבודה שלי אני שם לב שאנשים לא יודעים מה זה תשלומי איזון ולא מודעים לכך שאם בעל דירה בחלקה מרחיב את דירתו מעבר לזכויות המגיעות לו על פי חלקו ברכוש המשותף אז ניתן לדרוש תשלומי איזון .
הרעיון שלי הוא ככה :
לפנות לבעלי דירות ולהציע להם להשיג עבורם את התשלומי איזון המגיע להם ועל הסכום שהשגנו לקחת אחוזים .
האם על פי ההלכה מותר לעשות את זה ? או האם יש בעייה בלהוציא כסף מיהודי למרות שהוא לקח זכויות שלא שייכות לו ?

אודה מראש על תשובתך

תשובה:

שלום רב,

מצד אחד ודאי מותר לך לעשות זאת, אתה מיידע אותם בעובדה שמגיע להם תשלומים מהשכנים שלהם, ואולי זה דומה במעט להשבת אבידה. אולם מאידך, אין כל ספק שתביעה כזו תביא מחלוקת ומריבות בין השכנים. כפי שאתה יודע ומבין, זה בדוק ומנוסה, אף אחד לא ישלוף פנקס צ'קים מיד כשיוודע לו שהוא צריך לשלם… ואם כך, אני סבור שהתשובה היא ברורה, מי ששואל אותך, ודאי אתה מחוייב לומר לו את האמת, אולם מי שלא שאל דבר, לא כדאי לייצר מחלוקת בין השכנים.

בהצלחה