קידוש עם טלוויזיה

שלום רב,
ברצוני לשאול שאלה לגבי לחוזרים בתשובה.
משפחה שלא שומרת שבת הסכים לעשות קידוש בשביל אחד הבנים שחזר בתשובה, איך אינם מוכנים לכבות את הטלוויזה במהלך הקידוש וכל הסעודה, האם מותר לי לקדש באופן כזה או עדיף לעשות קידוש לבד בחדר?
וכומבן שזה יכול לגרום לוויכוחים וצעקות במשפחה אם אלך לקדש לבד בחדר.

תשובה:

שלום רב,

אין איסור לעשות קידוש כשברקע יש טלויזיה, יש איסור להנות מהשידור בטלויזיה, כלומר להאזין לתוכנית וכו'. לכן, כדי למנוע חיכוכים ומריבות הנח להם, תתרכז בקידוש ובסעודת השבת, בלי להסתכל בטלויזיה. והכי טוב לנסות להביא את המשפחה בצורה נעימה שמחה ורגועה לשיחה משפחתית חמימה סביב השולחן, כדאי לבוא מוכנים עם סיפור מעניין דבר תורה או סתם משהו נחמד, ואני מקווה שמעצם ירצו לבוא. אין לבקש שיכבו את המכשיר גם משום שעצם הכיבוי בשבת אסור…

עלה והצלח בדרך החדשה!

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. רב תודות על תשובה היפה.
    שאלה נוספת
    אם המשפחה עושה על האש בשבת ואוכלים בחוץ.
    ואני רוצה להצטרף לשבת איתם אך לא לאכול עימהם.
    האם יש בזה איסור שמה יראו מישהו עם כיפה יושב בשולחן כזה.
    יכולים לחשוד בחילול שבת.

    האם יש מקורות מהפוסקים לדבריך.

  2. תודה על התשובות.
    לפי מה שאומר הרב פיינשטן זצ"ל
    שאם עושה מעשה של מראית עיין בצניעות אפשר להכינס למסעדה לא ק
    כשרה.
    אבל במקרה שלי,
    שהטלוויזה נשמעת בקל השכנים אולי יראו מהחלון או ישמעו שאני יושב עם כיפה ליד הטלוויזה יחשדו בי.
    האם אין בזה איסור מראית עין?
    או חילול שם שמים?
    האם במצב שאני מקדש מול הטלוויזה אין בזה שום חטא? או שמא אני עובר אולי על מראית עיין ,אך בשביל קירוב המשפחה, כיבוד הורים, ריב. אפשר לעבור על איסור מראית עיין.

    שאלה נוספת שעלת בראשי.
    אדם הנוסע בשבת ברכב לצורך פיקוח נפש. האם צריך להוריד את הכיפה שמא יעבור על איסור מראית עין?

  3. לא יתכן לאסור על אדם לשבת בביתו שמא שכנים יציצו… ובכלל, אנשים שמכירים אתכם יודעים שהמשפחה אינה דתית ואתה כן ומן הסתם הם הדליקו.
    אין בעיה של מראית העין כיון שאדרבה כל אחד מבין שהנסיעה היא לפיקוח נפש. זכורני שבזמנו כשהקימו את אירגון החובש הר נוף – אירגון הצלה התנדבותי בשכונת הר נוף בירושלים, הורו להם הרבנים לנסוע עם הטליתות ובגדי השבת כדי להדגיש שהנסיעה לצורך פיקוח נפש.