גובה תשלום שכר טרחה למתווך כשלא סוכם מראש

שלום וברכה.
אדם שאינו מתווך רשמי, הציע לי דירה מסויימת לקניה. הוא לא דיבר איתי לאורך כל המו"מ של הקניה, על דמי תיווך. הוא לא פרסם במודעה שזה כרוך בדמי תיווך ולרגע לא חשבתי שהוא ידרוש ממני תיווך (מדובר בדירה של אחיו).
לאחר סגירת העיסקה, הוא אמר לי שבמקומותנו, יש מתווכים שגובים 1% ויש מתווכים שגובים 1.5%, והוא חשב על זה, והוא רוצה 1.5%.
אני מוכן לשלם לו דמי תיווך, אך השאלה, האם הוא יכול לדרוש ממני 1.5%, כאשר לא דיבר איתי קודם כלל וכלל על תשלום תיווך, או שאני יכול לומר לו, שאני רוצה לשלם רק 1% כפי שלוקחים הרבה מתווכים במקום זה.
אודה לתשובת מע"כ בהקדם האפשרי, בציון – ככל האפשר – של המקורות ההלכתיים לעניין זה.
יישר כח

תשובה:

שלום רב,

יש מדייני זמנינו שנוקטים שאם המתווך לא מתווך במקצועו והוא קרוב בדרגה ראשונה למוכר והוא מנהל את עסקיו ופנה לקונה ולא פירש,  מן הסתם הוא פועל לטובת אחיו (והוא כבעל דבר)   ולא חייבים לו כלום כי מן הסתם לא מתכוונים לשכור אותו (ובדברי המהר"ם מפורש שאין לו דין יורד), וגם לפי הגר"א מן הסתם לא הייתה כוונתו לדרוש שכר

מלבד זאת בכל מקרה דינו לקבל רק אחוז אחד שזה המחיר המינימאלי מאחר שכל הדין בכל מקרה שלא קבעו מחיר. ואפילו במקרה שהרוב לוקחים אחוז וחצי כמו שכתב הריטב"א הובא בקצה"ח סי' שלב ס"ק ג.