תענית בערב ראש השנה / בכי הראש השנה

שלום וברכה כבוד הרב
תודה על התשובות, הרגיעו אותי.

1. לגבי ערב ראש השנה, עד מתי מותר להתחיל בסעודה ועד מתי אפשר לקיים את הסעודה?
2. האם מותר בכוונה תחילה לנסות לעורר בכי בתפילות ראש השנה ויום כיפור?
3. האם חייבים לכלול לימוד קצת משניות מסכת ראש השנה בסעודת ראש השנה?
4. תפוחי אדמה קטנים בחזקת נקיים?

תודה רבה כבוד הרב, כתיבה וחתימה טובה

תשובה:

שלום רב

  1. ערב ראש השנה בענין זה הוא כמו ערב שבת, אין ליטול ידים אחרי שעה עשירית. בערך שעתיים וחצי לפני השקיעה. אולם מה שחשוב הוא שנהגו להתענות בערב ראש השנה עד חצות או לכתחילה עד מנחה גדולה, זה אינו חיוב אבל מנהג חשוב.
  2. בודאי. האר"י ז"ל כותב דברים חשובים מאוד על הבכי בראש השנה. אולם הטוב ביותר הוא אם הבכי יהיה של כיסופין ושל רצון להתעלות, ולא בכי של צער על המצב וכו'.
  3. לא חייבים. זה מנהג יפה. יש נוהגים בכל סעודה לקרוא פרק [יש ארבעה פרקים וארבע סעודות].
  4. כן.