שבירת כוס בחתונה

שלום כבוד הרב,
מדוע החתן שובר את הכוס דווקא ברגל? למה לא לזרוק וכך היא תשבר, כמו ששוברים את הצלחת? האם יש משמעות לשבירה ע"י הנעל?

בתודה ובברכה,

תשובה:

שלום רב,

המנהג לשבור כוס בחופה, הוא מנהג עוד מזמן הראשונים, ומקורו הוא מהגמרא בברכות ל'. הסיבה לכך היא משום שבכך אנו מציינים זכר לחורבן. אכן לפי הטעם הזה לכאורה לא צריכים דווקא שהחתן ישבור את הכוס. בגמרא שם מופיע שרבינא וכן רב אשי שעשו חתונה לבניהם, רצו להזכיר לכולם על החורבן שראו אותם שמחים, אז הם שברו כוסות יקרים. כלומר, לאו דווקא החתן. אולם המנהג הוא כידוע שהחתן שובר את הכוס עם רגלו. אני לא יודע מה הטעם דווקא באופן הזה. לא חייב להיות שיש איזה סיבה מיוחדת לזה.