חוב ישן

שלום

א. האם יש עניין של התיישנות על חוב/פקדון, באם בעל החוב/הפקדון לא קיבל פניה מהאדם שהוא חייב לו?
ב. ולשאלה ספציפית יותר. אם אדם נרשם במשרד מכירות (לא הקבלן) לפרוייקט מגורים והפקיד דמי הרשמה של 2000 ש"ח בצ'ק.
הצ'ק לא הופקד לחשבון כלשהו ולא נעשה בו שימוש.
בהמשך, חברת הבניה קיזזה למפקיד את הסכום הנ"ל (2000 שקל) מסך תשלום הדירה ע"ח השכ"ט של משרד המכירות.
הצ'ק לא היה שמיש, ולמעשה הקונה קיבל את תמורת הצ'ק מהקבלן, ומשרד המכירות נפסד מכך כיוון שהקבלן הוריד 2000 ש"ח משכר הטירחה.
כעת צריך לתבוע את הקונה שתמורת הצ'ק הישן ישלם מזומן.
הסיפור הזה היה לפני כ -15-20 שנה.
במשך הזמן הזה, הקונה קיבל פניה וסירב לשלם.
הכוונה כעת לפנות אליו שוב., והשאלה היא:
א. האם הוא יכול לטעון טענה כלשהי על סמך הזמן הארוך שעבר?
ב. כמה הוא צריך לשלם בפועל, מדובר על ערך של 2000 שקל של לפני 15-20 שנה?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

הוא חייב לשלם 2000 ₪. התיישנות אינה מהווה ראיה על מחילה, כמבואר בשלחן ערוך צח א. מצד שני, אי אפשר לדרוש שום דבר על העיכוב- עד הזמן של הפניה הראשונה פשוט שכך, אבל אפילו על שינויים במדד אחר כך, אי אפשר לחייב אותו. אמנם, אם הוא בעצמו רוצה לשלם שלא יקפידו עליו על האיחור כתב במנחת שלמה  שאפשר לקבל ממנו.