חתימת התלמוד

שלום לרבנים רציתי לדעת מה הכונה שאחר חתימת התלמוד ניגמר המסירה הרי חיב להמשיך מסירה כמו שמסופר על הרב פינשטין בענין סופרי סתם שהיה שואל את הזקנים בהנהגותיהם ופוסק כך כנגד הפוסקים ועוד או למשל גם בתורת הסוד ניקרא קבלה שמקבל אז יש עדין מסירה אשמח לביאור תודה מראש!

תשובה:

שלום רב,

לעולם לא הסתיים מסירת התורה מדור לדור. ההבדל בין לפני חתימת התלמוד לבין אחרי חתימת התלמוד אינה הלכה פסוקה שחייב להיות הבדל כזה. אולם מאחר שהפער הוא גדול, נוצר מצב אצל גדולי הפוסקים הראשונים או גם הגאונים שהיו לפניהם. שהיחס שלנו לדברי האמוראים הקדושים, הינו כהלכות פסוקות שלא ניתן לחלוק עליהם, ותקנותיהם מחייבות את כולנו ולנו אין כח לתקן תקנות וגזירות כשם שלהם היה כח כזה. כלומר, אני לא חושב שמיד לאחר חתימת התלמוד כבר אז היה ברור שמכאן ולהבא יהיה מצב אחר. אלא שכאמור כך קבעו הדורות שאחריהם.

מה שכתבת על הרב פיינשטיין אני לא שמעתי מעודי. וגם ממש לא מסתבר לי שאכן כך נהג נגד דברי הפוסקים רק משום ששמע מכמה זקנים חכמים ככל שיהיו.