רוב חברי קבוצה רוצים לשנות את ההסכם הראשוני והאחרים יפסידו מכך

שלום רב
קבוצת אנשים המשתתפת בחוג מסוים [תמורת תשלום]. והנה אחר שנקבעו מועדי המפגשים, החליטו רוב חברי הקבוצה לשנות את התאריך של אחד המפגשים ליום אחר, אך מעט מהקבוצה מתנגדים לשינוי [ואם אכן ישנו, הם לא יוכלו להשתתף, ואעפ"כ יחויבו בתשלום]. האם יש לילך ע"פ הרוב, או שמא כל המשנה ידו על התחתונה, ואין לכוף את המיעוט?
תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם המועדים הראשונים נקבעו יחד עם התגבשות הקבוצה, ואם היו קובעים מועדים אחרים, עדיין הייתה אפשרות לחלק מחברי הקבוצה שלא להצטרף, אין סמכות לרוב לשנות אלא בהסכמת כולם. אבל אם המועדים נקבעו לאחר שהקבוצה כבר הייתה מגובשת והחברים לא היו רשאים לפרוש, יש אפשרות לרוב החברים לשנות את המועדים.

מקורות:

בכל מקרה שהרוב רוצים לתקן דבר שהוא ריווח לחלק מהציבור והפסד לאחרים, נחלקו הפוסקים אם הדבר אפשרי. עיין רמ"א חו"מ סי' ב. במקרה  שהשותפים השתתפו על דעת מועדים מסוימים, פשוט שאין הרוב יכול לחזור בהם ממה שהתחייבו כבר ולהפסיד למיעוט. אבל אם המועדים נקבעו לאחר שהחברים כבר היו בקבוצה, אין תוקף מחייב להחלטה ראשונה על קביעת המועדים וניתן לקבוע מועדים אחרים לפי רצון הרוב.