אם חברי קבוצת רכישה והמארגנים חייבים להסכים מראש על בורר מוסכם

נרשמתי לדירה בקבוצת רכישה
שלמנו את הקרקע ולפי הדיווחים עומדים לקראת היתרים ממש

כדרכם של קבוצות חלק ניכר בקבוצה מעלה טענות על המארגנים ורוצה להגיש נגדם תביעות וכך להוריד או לבטל את כל שכרם

כרגע עולה שאלה

הרוכשים רוצים רב בורר שיברור בכל שאלה בין החברים וגם יברור בין החברים למארגנים

המארגנים טוענים שהם לא קשורים לענין הבוררות של החברים ואותם אם רוצים יש לתבוע בדין תורה ולא בבורר

בטענה כי קבוצת רכישה ע"י עמותה שונה מקבלן שמוכר
קבלן שמוכר הוא קנה קרקע והחוזה הוא בין המוכר לקונה ושניהם חתומים עליו ושניהם צד לבוררות
ואילו בעמותה העמותה רוכשת מהמינהל את הקרקע והמושג עמותה הוא קבוצת חברים שהתאגדה לשם עמותה רק לשם כך שתנאי המכרז הוא שלא ניתן לזכות סתם רק דרך עמותה אך העמותה זה החברים בעצמם וכך זה מוגדר בתקנון העמותה בפירוש
ולפי"ז המוכר הוא המינהל והקונה הוא העמותה= כל החברים
וועד העמותה נבחר בין החברים ויש להם את כל הסמכויות וכסף שנשאר שייך לחברים וכו
המארגנים הם לא המוכר ולכן בהסכם שחבר חותם אין חתימה של המארגנים רק החתימה חד צדדית שהקונה חותם על בקשת הצטרפות ולא חוזה דהיינו שחותם שמצטרף לעמותה ומתחייב לעמוד בתנאים של העמותה כפי התקנון

אי לכך טוענים המארגנים שהציבור מוזמן לחתום על בוררות בין כל החברים על כל שאלה שתצוץ לאורך כל הבניה
ואילו המארגנים שכאמור אינם צד להסכם ולא חתומים עליו, אם בכל זאת יש עליהם טענות ניתן לתובעם בכל דין תורה ואינם קשורים לבוררות ובכל מקרה לא מוכנים לבורר שהחליטה הקבוצה שהוא יהיה לגביהם

האם יש דברים בגו והאם צודקים המארגנים

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אף אחד אינו מחויב לחתום על בוררות בפני בורר יחיד. לכל אדם יש את הזכות לדון בבית דין בפני שלושה ואף להחליט באיזה בית דין לפנות לכשיתעורר הוויכוח. לפעמים קבלנים מעוניינים בבורר מסוים ומכניסים סעיף בחוזה על בוררות, לפעמים הרוכש יכול לעמוד שהוא מעוניין בבורר אחר, תלוי מי חזק יותר וכמו שמתמקחים על שאר הסעיפים בחוזה. אף אחד אינו יכול לחייב את השני להסכים על בורר, אלא אם כן הוא מעמיד את הדרישה כתנאי להסכם.

הרעיון של בורר יחיד ומוסכם להכריע בכל שאלה שיתעורר בפרויקט בניה הוא כדי להגיע לתשובות מהירות באמצעות בורר שמכיר את הפרויקט ובכך למנוע עיכובים מיותרים. כך שבעצם מי שחושש שיכול להפסיד כתוצאה מעיכובים, עדיף לו להסכים על בורר מוסכם. ומי שהעיכובים אינם משמשים לרעתו יכול לסרב ולהימנע מהסכמה על בורר מסוים.