דמי תווך כאשר המתווך מסר את פרטי בעל הנכס לצורך מטרה אחרת

אני מתווך. תיווכתי דירה למכירה ולקונה לא היה כסף לשלם לי והוא נתן לי את הדירה בשכירות בסכום של 300 דולר לחודש לתקופה של כ 3 שנים שאוכל להשתמש בה או להשכיר אותה ולגבות את דמי התווך המגיעים לי. ובינינו היה הסכם בכתב על התנאים שאוכל להשכיר. אני השכרתי את הדירה לאדם אחר כמובן שידעתי אותו כי אני שכרתי את הדירה ויש לי הסכמה להשכיר. השוכר הסכים ושכר את הדירה לתקופה של כ 3 שנים וחצי כי עד אותה תקופה לא ניגמר סכום הפרעון. בינתיים בעל הבית ביקש ממני כי הוא רוצה את הדירה כי הוא רוצה למכור אותה. אני פניתי לדייר שבשכירות ובקשתי ממנו לפנות את הדירה תוך 3 חודשים כי בעל הבית רוצה למכור את הדירה. השוכר שאל מה כן אמרתי לא שכן למה אתה מעוניין לקנות השוכר אמר לא רק חשבתי. השוכר שאל אותי מי הבעלים ואמרתי לו כי לא חששתי בו שהוא יעשה צעד כל שהוא ויפנה לבעל הבית בלעדי. ואכן השוכר פנה לבעל הבית מאחורי גבי ואמר לו שהוא מעוניין לקנות את הדירה. בעל הבית אמר לו לא עכשיו אלא עוד כמה חודשים השוכר ביקש ממנו להמשיך בשכירות את מס' החודשים ואחר כך לקנות. בעל הבית הסכים. כמובן, שאני ידעתי לאחר מעשה וכעסתי על השוכר שהלך אחרי גבי גם לשכור ממנו ישירות וגם לקנות את הדירה. השאלה: אני רוצה לתבוע מהשוכר דמי תווך. האם אני זכאי לך? לטענתי אני זכאי.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם כאשר אמרת לו את שם בעל הדירה לא התכוונת לפעולת תיווך ולא העלית בדעתך שהוא יקנה את הדירה, לא מגיעים לך דמי תיווך.

מקורות:

פעולת השבחה שנעשתה ללא כוונה, אינה מחייבת בתשלום. עיין נתיבות סי' רלו סק"ז. לעיון בהרחבה בנושא זה עיין בקובץ עומקא דדינא ח"ג עמוד 206.