אם משכיר חייב לשלם דמי תיווך כאשר יש הסכם כולל עם המתווך

אני מתווך. פנה אלי לקוח שבעבר החתמתי אותו על הסכם תיווך הכולל כל הצעה בעתיד שיקבל. הלקוח ביקש שאמצא לו שוכר ואכן הבאתי לו שוכר לאחר גמר העיסקה באותו מעמד בקשתי ממנו תיווך והוא אמר לי שהוא רוצה לדבר איתי על כך, רק שאינו יכל לדבר עכשיו ע"י השוכר. אני אמרתי לו מיד שאין על מה לדבר. בסוף הוא פוגש אותי ואומר שאינו רוצה לשלם תיווך כי מקובל שהמשכיר אינו משלם למתווך. אני לא הסכמתי איתו להנחה הזאת במיוחד שהוא פנה אלי. אני האמנתי שישלם כי סמכתי שיש לי חתימה שלו ולכן לא החתמתי אותו מחדש. לסיכום גם אם לא החתמתי אותו אני תיווכתי בהתאם לפנייתו אלי. האם הוא חייב לשלם תיווך?

תשובה:

שלום רב,

במקומות שנהוג שהמשכיר אינו משלם דמי תיווך, אינני רואה בהסכם הכוללני הוכחה על הסכמה לשלם דמי תיווך אף בעיסקאות שלא נהוג לשלם. אלא אם כן כתוב במפורש כמה ישלם הלקוח כאשר הוא משכיר דירה דרכך וכדו'. העובדה שהוא פנה אליך, אינה סיבה לחייב לשלם דמי תיווך אם נהוג שהמשכיר אינו משלם.