יזם שהציג למשקיע נתונים לא נכונים באשר לגודל ההשקעה

לכבוד הרב שלום וברכה

אני בדרך כלל משקיע בכל מיני תחומים, ויש לי חבר שכל פעם היה משגע אותו ואומר לי שאם יש לי השקעה בשבילו אז שאציע לו. יום אחד אמרתי לו "תשמע יש לי הצעה, ההשקעה היא 5000€ בכללי, אנחנו 4 אנשים, כל אחד משקיע רבע מהסכום כלומר 1250€. והרווח מתחלק 70% לי , בגלל שאני הוגה הרעיון ובגלל שאני זה שמבצע בפועל את הניהול והכל… ו 10% לכל אחד , כלומר 70%,10%,10%,10% " והוא הסכים.
האמת היא שההשקעה הייתה רק 1560$, כלומר שלא באמת היו עוד 2 משקיעים, אלא הוא היה אמור להשקיע 1250€ , ואני 310€ , והרווח היה מתחלק 90% לי (70+10+10) ו 10% לו, (הוא שיגע אותי , ולא רציתי לתת לו 30% על השקעה יחסית קטנה בפוטנציאל ענק יחסית, וידעתי שאם זה יצליח אז 10%, זה המון כסף… ).

בכל אופן , מה שייצא לבסוף , שנתתי למפתח מחו"ל , מקדמה של רבע מהסכום , כלומר בערך 350€, ואז הוא שילם 300€ , כי כלפיו זה רבע (1200:4=300), והוא חשב שגם אני משלם סכום כזה, למרות שבפועל שילמתי רק 50€, כי המקדמה האמיתית היתה 350€.

ואחרי חודשיים שהמפתח ניסה לעשות משהו, הוא עצר באמצע, בקיצור הפסדנו את הכסף…. הוא 300€ ואני 50€.

השאלה שלי האם אני חייב על משהו או לא?
כי מצד אחד גם אם באמת ההשקעה הייתה 5000€ ,וגם אני הייתי משקיע את הסכום ,אז הוא היה מוכן להשקיע והיה בכל אופן מפסיד את המקדמה של ה 300€.
מצד שני אולי אם הוא היה יודע שאני מקבל 90% במקום 70% ושאין עוד משקיעים.
אולי הוא לא היה משקיע… ואז הוא הפסיד בגללי, למרות שלא אני זה שלקחתי לו את הכסף.
ולמרות שיש מצב שאם הייתי מסביר לו הוא כן היה מסכים, כי הוא שיגע אותי שאני ימצא לו השקעה

בקיצור מה אני צריך לעשות , חייב /פטור…… ?????

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הנך חייב לשלם לו את מלוא הכסף שהשקיע, מאחר שהשקעת את הכסף בעסקה שונה ממה שהצגת לו. שהרי הצגת השקעה של 5000€ והשקעת בהשקעה של 1560€.

יש לציין כי גם במידה שהיו רווחים היית חייב לתת לו 32% מהרווחים ולא רק 10%, מאחר שהוא השקיע 80% מהכסף ולא 25% כפי שהוצג לו, כך שמגיע לו 80% מתוך 40% מהרווחים שהובטחו למשקיעים.

ראוי להוסיף שאף אם המשקיע לוחץ מאוד, לא ראוי לעבוד עליו ולהיכשל בכמה איסורי תורה חמורים ביותר.

מקורות:

מאחר שיש סבירות גדולה שהמשקיע לא היה מוכן להשקיע בהשקעה זו, הרי זה כדין שליח או שותף שקנה שעורים במקום חטים. עיין שו"ע חו"מ סי' קעו סעיף יא וסי' קפג סעיף ה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לעניות דעתי נראה לי שהרב לא הבין את כוונת השאילה
    אם היה שנוי בעסקה כפי שהרב הבין , זה ודאי שחייב "כל המשנה ידו על התחתונה" , ודאי שאם המשקיע התכוון להשקיע בנדלן , והיזם השקיע ברכבים , שחייב היזם
    אך כאן ההשקעה בדיוק באותו מוצר עם אותם תנאים , ולא נשתנה כלום בהסכם , אלא רק גודל הסכום
    זה כמו , שהיזם קונה דירה שמחירה 2,000,000 ב 1,000,000 , וכלפי המשקיע הדירה שווה 2,000,000 , זאת אומרת שהיזם לא שינה כלל במוצר ההשקעה שסוכם , וכלל לא דמי לקנה חטים במקום שעורים

    בקיצור השאילה שוב , האם היזם יכול לטעון , סופסוף כיוון שעלות הפיתוח של התוכנה יכול להיות 1000$ ,10,000$,100,000$ , הכל תלוי מאיזה מדינה המפתח…..
    אם כן המשקיע ידע שיש סכון , בסכום שהשקיע והיה מוכן להפסידו
    וזה שהיזם מצא מישהו יותר בזול , לא נוגע כלל לעצם ההשקעה והתנאים….
    או שבכל זאת יש צד לחייב את היזם , ואם כן , בכמה ??

  2. לפי הלכה עצם הדבר שיש פחות משקיעים ממה שדובר נחשב לשינוי משום שמזל של שני משקיעים או של יותר עדיף ממזלו של יחיד. עיין גמ' ב"מ דף קה ע"א.