אם ניתן להתנות נגד דיני התורה שדבר שבבמון

שלום
האם על פי דין תורה ישנם זכויות לעובד אשר לא ניתן להתנות עליהם, או שניתן להתנות על כל דבר.
על פי החוק יש דברים שלא ניתן להתנות עליהם כמו שכר מינימום ועוד ומכאן שאלתי.
אחדד, שאלתי היא גם זכויות אשר יש לעובד על פי דין תורה וכגון ביומו תיתן שכרו ועוד.
תודה

תשובה:

שלום רב,

על פי דין תורה ניתן להתנות על כל זכות ממונית, כולל על מצוות 'ביומו תתן שכרו' (עיין שו"ע חו"מ סי' שלט סעיף ט), כל עוד שאין בעיה מצד לשון התנאי (עיין שו"ע חו"מ סי' סז סעיף ט וסי' רכז סעיף כא). ישנם דברים אשר תיקנו חז"ל שלא יהיה ניתן להתנות עליהם, דברים אלו אינם קשורים לעובד ומעביד. כגון: חלק מתקנות חז"ל בענייני אישות (עיין שו"ע אבן העזר סי' סט). גם על התדיינות בבית משפט אזרחי לא ניתן להתנות (עיין שו"ע חו"מ סי' כו סעיפים ג-ד). כמו כן, יש סוברים שלא ניתן להתנות שהמלווה יהיה רשאי להיכנס לבית הלווה בניגוד לכתוב "לא תבוא אל ביתו… בחוץ תעמוד" (עיין שו"ע חו"מ סי' סא סעיף ו ובביאור הגר"א ומקצוע בתורה שם).

יש מקום לומר שאף לפי דין תורה לא ניתן להתנות לשלם פחות משכר מינימום. עיין כאן בתשובה ובתגובות.