לימוד קבלה למי שאינו שומר מצוות

שלום כבוד הרב.
האם ספר "מתוק מדבש " הוא ספר מוסמך?
אם כן מי יכול ללמוד ממנו?
האם יש בעיה הידועה בלימוד מהספר ללמוד קבלה בלי התנאים המובאים בספרים.
האם אפשר ללמוד ספר הנ"ל עם קבוצת אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

הספר מתוק מדבש הוא ספר מוסמך. כתבו אדם תלמיד חכם שהיה בקי בתורה זו היטב.

חז"ל אמרו שאין לאדם לעסוק בחכמת הקבלה אלא אם כן מילא כרסו בש"ס ובפוסקים. הסיבה העיקרית לכך, היא משום שמדובר בהגדרות מאוד עדינות ודקות, כאשר אדם שאינו מורגל די הצורך בלימוד תורה בעיון רב עלול להבינם באופן שגוי. אזהרה חמורה הזהירו גדולי הדורות לבל יגיע האדם תןך כדי לימודו להגשמת הדברים. וכוונתם, שהרי חכמה זו נמסרה כולה בדרך של משל המדבר בצורת גוף אדם והשפעה על ידי זיווג וכיוצא בזה, ואדם שאין לו חשיבה מעודנת מספיק עלולים הדברים להצטייר במוחו כפי שהם במשל [הגם שבשכלו הוא יודע שאין הדברים כך!]. על דבר זה הביאו גדולי הדורות את הפסוק "כי לא ראיתם כל תמונה", שלא יביא האדם עצמו לכך שיראה תמונה כל שהיא במציאות האלוקית. כמו כן, לימוד חכמת הקבלה שלא בטהרת הגוף, אסור בתכלית, כפי שהזהיר רבי חים ויטל בהקדמתו לספר עץ חיים.

לכן, אין מקום ללמוד מספרי קבלה עם אנשים שאינם שומרי מצוות, לצורך אנשים כאלו יש ספרי מוסר ומחשבה, או גמרא, בשום אופן לא ספרי קבלה. יש רעה חולה זבמנינו שאנשים מחפשים ריגושים רוחניים בלימוד התורה, ואינם מבינים שעיקר תכלית קיומינו בעולם הזה להיות עבדי ה' לעסוק בתורתו כפי ערכנו, לא לחפש את החוויה אלא את העבודה עצמה!

מקורות:

ראה ס' שומר אמונים הקדמון שהאריך הרבה בחששות האמורים לעיל.