מציאת קופסת סיגריות

שאלה:

מצאתי ברחוב קופסת סיגריות דרך נפילה:
א. האם חשיב כדבר שעשוי למשמש בו כמעות וכו' ואין דין יאשל"מ.
ב. כיון שאין אדם יודע את מספר הסיגריות חשיב כדבר שאין בו סימן.
ג. החבילה הספצפית שמצאתי היא די ייחודית אך כיון שאין סימן מיוחד לבעלים גם חשיב כאין בו סימן [וכמו מצא בגדים של חנות מסוימת עם מידה מסוימת ודגם מסוים שודאי שלא מצוי מאוד אך מ"מ חשיב כדבר שאין בו סימן].
ד. החבילה שמצאתי היתה עם כיתוב אזהרות בערבית, ובאמת במקום זה מצויים ערבים שמסתובבים בערך 20 או 30 אחוז, וא"כ חשיב כמצוי כנענים ואי"צ להחזיר בכל אבידה.

תשובה:

שלום וברכה,

א. ברוב המעשנים סיגריות זה דבר שמיד שם לב או בגלל שמעשן הרבה, או בגלל שזה תופס מקום נכבד בכיס, ודינו כדבר גדול שאומרת הגמרא ששם לב מיד [גמ' ב"מ כא, ב].

ב. מספר הסיגריות אינו מהווה סימן, מאחר ולרוב בעל החפיסה לא יודע בדיוק כמה סיגריות יש בחפיסה.

ג. חברה או כיתוב ייחודי שנמכר בחנות אינו סימן, כדין מצא מטבע של ארץ אחרת שאינו סימן למרות שזה ייחודי בארץ הזו [שם כה, ב].

ד. צריך שיהיו רוב גויים או שיהיה מנקה גוי, אבל אם רוב ישראל ואין מנקה גוי, חייב להכריז אם יש סימן [שם כד, א ומנקה או שומר גוי – שו"ע רנט, ח].