עדיפויות לגבי נתינת מעשר כספים/צדקה

שאלה:

שלום כבוד הרב.

כידוע, יש למרבה הצער הרבה עניים שהם זקוקים לעזרה בקבלת כספי צדקה, אוכל, בגדים וכדומה.

ויש גם ב"ה הרבה מוסדות של תורה וחסד (ישיבות וכדומה), והם גם כן צריכים לעזרת הציבור על ידי קבלת מעשר כספים וכדומה.

וחוץ מזה, אני הייתי רוצה להשתמש במעשר כספים שלי לטובת קרובים (במשפחה בפרט) וגם לטובת בני העיר שלי לגבי לימוד התורה, קיום המצוות וכדומה.

הבעיה שלי היא שאני לא יודע כל כך את מי/מה אני צריך להעדיף.
הרי מצד אחד יש עניים שלפעמים אין להם מה לאכול, ומצד שני יש ישיבות, כוללים וכדומה, שאולי אינם עניים אבל הם גם כן זקוקים לעזרה כספית (בפרט), ומצד שלישי יש קרובים שאינם עניים אבל צריכים עזרה מסוימת, ויש גם בני העיר שאינם עניים בפרנסה ב"ה, אבל הם עניים בתורה וחשיבותה…

ולכן, רציתי לשאול את כבוד הרב: את מי אני צריך להעדיף?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה

עיקר התכלית של מעשר כספים הוא לעניים בני תורה, ולכן אם יש עניים מזומנים לך זה הטוב ביותר למעשר כספים. ואם הם קרובי משפחה הם קודמים, אפילו שיש עניים גדולים יותר.

אבל מותר לקחת חלק מהכסף גם למוסדות תורה הקרובים לליבך, כי כך נהגו שמשתמשים בכספי המעשר גם לשאר עניני צדקה לפחות באופן חלקי.