להפציר בחברו שיקנה ממנו או שימכור לו

שאלה:

האם מותר לשכנע יותר מידי קונה או מוכר לבצע את העיסקה לאחר שידוע בברור שלא נוח להם עם העיסקה?
ואם אפשר בבקשה מקורות, ברוכים תהיו על זיכוי הרבים העוצמתי באתר הזה.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לשכנע אדם שימכור לו חפץ, ויש בזה משום איסור "לא תחמוד". וכ"ש שאסור לשכנע אדם שיקנה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שנט ס"ט.

בשפת אמת (ליקוטי שו"ת סימן יז) מסכם את השיטות של איסור לא תחמוד מתי עובר על האיסור כשמפציר בחברו. וז"ל השפת אמת: בגוף האיסור דלא תחמוד שכתב הרמב"ם שאף שמרבה עליו רעים עד שמתרצה עובר בלאו, אין דעת רוב הפוסקים כן, ויש בזה ד' שיטות: א. דלא תחמוד רק בלא דמי. ב. דעת הראב"ד דבאמר רוצה אני אף ע"י כפי' ממש כתליו' וזבין ג"כ אינו עובר. ג. דעת הרמב"ם. ד. דעת רוב הפוסקים, וכן נראה עיקר לפע"ד, דכל שעושה תחבולה לכוף אותו ממש, כגון שמעמיד עליו שר ומלך לבקשו באופן שיודע שלא יוכל כלל לומר איני רוצה ובע"כ ישמע לדבריו בכה"ג אסור. וכה"ג כתב בשערי תשובה לרבינו יונה ז"ל שכל שיודע שלא יוכל למאן בבקשתו אסור לבקשו למכור לו, כשיודע שעכשיו אינו רוצה וגם אח"כ לא ירצה בטוב לבבו ע"ש.

ומ"מ נראה מלשונו, שגם כה"ג אין בו לאו ממש, אבל להפציר בבקשה ולהרבות רעים באופן שבידו לומר איני רוצה, רק שאפשר מרוב בקשה יתרצה, באמת נראה דאין בו לאו דלא תחמוד. ומאד צל"ע מאין הוציא הרמב"ם לאסור בכה"ג. ואולי גם כוונתו רק כשמעמיד עליו רעים כאלו שבודאי לא יוכל למאן ולומר איני רוצה וצ"ע. עכ"ד.