לתת לאשה נשואה כסף ללא ידיעת בעלה

שאלה:

שלום, אני רוצה לתת כסף לאישה ושהכסף יהיה רק שלה ללא שתגלה לבעלה. זה מותר?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לתת לאשה נשואה כסף ללא ידיעת בעלה, אלא שאם את רוצה שהיא תשמש בכסף לעצמה את צריכה לומר לה הרי זה קנוי לעצמך למטרה מסוימת. או שתאמרי לה על מנת שתעשי מה שתרצי בלא רשות הבעל. ואז הכסף שייך לאשה ואין לבעל זכות בכסף.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך אבן העזר הלכות כתובות סימן פה סעיף יא

 נתן לה אחד מתנה ע"מ שאין לבעלה רשות (בה), קנה הבעל, והרי היא כשאר נ"מ, אא"כ התנה הנותן בגוף המתנה שיהיה לכך ולכך, כגון שיאמר לה: הרי המעות נתונים לך ע"מ שתלבשי בהם או על מנת שתעשי מה שתרצי בלא רשות הבעל. הגה: נתן לה אביה מתנה, והתנה באחד מדרכים אלו, ואח"כ מת אביה והיא יורשה אותו, נתבטלה המתנה וזוכה בה הבעל כבשאר נכסי מלוג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה! יש לי בבקשה על כך שלוש שאלות:
    1. אני לא יודעת מה בדיוק היא רוצה לעשות, ואני רוצה שתעשה מה שהיא מוצאת לנכון. אז אני צריכה לומר "על מנת שתעשי מה שתרצי בלא רשות הבעל". במקרה כזה, זה כולל גם את האפשרות שהיא כן תביא לבעלה. נכון?
    2. האם אני יכולה לומר לה שזה יהיה כך כל פעם שאביא לה כסף (אלא אם כן אשנה דעתי) או שכל פעם אני חייבת לומר לה זאת?
    3. פעם הבאתי למישהי והיא לא גילתה לבעל בגלל המצב הלחוץ. ויתכן שאפילו אמרתי לה שהכסף מיועד לה ולבעלה. אך לא התכוונתי שהיא חייבת לגלות לו, אלא באופן כללי שזה שייך לבית שלה (כי גם הבת שלה משתמשת בחשבון הזה, והתכוונתי שהיא אינה צריכה להתחלק עם בתה) אבל אני סמכתי עליה שהיא עושה בזה את הדבר הנכון עבור משפחתה (יותר ממה שאני סומכת על בעלה). האם יש לה עבירה? מה אפשר לעשות כדי לתקן?

  2. 1. את יכולה לומר לה על מנת שתעשי מה שתרצי בלא רשות הבעל, ואז היא יכולה לעשות בכסף כרצונה – גם להביא לבעלה.
    2. את יכולה להתנות מראש שכל כסף שתביאי לה יהיה ע"ד התנאי הנ"ל.
    3. מי אמר לך שהיא לקחה את הכסף ולא גילתה לבעלה, וגם אם לא גילתה אם מדובר בסכום קטן שמסתמא בעלה מסכים שתבזבז אין בכך בעיה.