החילוק בדיני גרמי וגרמא

שאלה:

ידוע המחלוקת בדיני גרמי וגרמא , שיטת הריצב"א שכל מקום ששכיח קנסו , יש לדון האם ככונתו בגרמי או גם בגרמא דהיינו שבגרמי במקום ששכיח קנסו ולכאורה כך משמע מהש"ך, אמנם קצת קשה לומר כן דלכאורה לפי שיטה זו אין חילוק בין גרמא לגרמי וא"כ מי קבע מזה גרמא ומזה גרמי

תשובה:

שלום וברכה,

יש כמ שיטות בראשונים מה החילוק בין גרמא לגרמי. לפי שיטת הריצב"א ההבל אם זה דבר שכיח או לא, ואין את החילוק של הראשונים אם זה ברי הזיקה או לא. טעם החילוק של הריצב"א שגרמי זה קנס חכמים, וחכמים קנסו בדבר השכיח.

ראה ביאור הגרא סימן שצו ס"ק ח שמבאר את שיטת הרמב"ם שהחילוק בין גרמא לגרמי אם מתכוון להזיק או אינו מתכוון להזיק.

בהצלחה.