התקנת סורגים ותיקונים בדירה שכורה

שאלה:

שלום כבוד הרב,

לאחרונה קנינו דירה בשעה טובה בסיעתא דשמיא. השוכר מבקש ממני להתקין לו סורגים בדירה, כי הילדים שלו מטפסים על הרהיטים ועלולים ליפול והוא מפחד.

א. על מי ההוצאה של הסורגים צריכה להיות?
ב. מה הגבול של דברים שדורשים מעשה אומן שהשוכר מבקש שחייב לעשות עבורו?
ג. האם להזמין חשמלאי, טכנאי דוד ואינסטלטור זו חובת הדייר או המשכיר ועל מי ההוצאה?

תשובה:

שלום וברכה,

כל תיקון שמקובל לעשות לבד ולא מזמינים איש מקצוע, מוטל על השוכר לתקן. תיקון שמקובל להביא איש מקצוע, מוטל על המשכיר. יש בזה קצת שטח אפור, יש אנשים שכל דבר פשוט מזמינים איש מקצוע, ויש אנשים שיודעים להסתדר לבד. וצריך לבחון את הדבר לפי רוב האנשים.

לגבי סורגים: אני סובר שהתקנת סורגים מוטל על המשכיר, כיון שכמעט ואין בית [בציבור החרדי] שאין בו סורגים, וסורגים זה דבר שתואם לפי החלון ולא ניתן להעביר מבית לבית, וא"כ זה נכלל במה שכתב השו"ע "מדברים שהם מעשה אומן והם עיקר גדול בישיבת הבתים והחצרות". יש דיינים שחולקים על דברי וסוברים שהתקנת סורגים לא מוטלת על המשכיר אלא על השוכר. גם לפי שיטתם אם השוכר יתקין סורגים כשיצא יוכל לתבוע את המשכיר מדין 'נהנה' כיון שלרוב המשכיר נהנה מהסורגים. ונמצא שההוצאה תיפול על המשכיר עכשיו או אח"כ. ולכן ראוי שהמשכיר ישלם עבור הוצאות הסורגים מהתחלה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שיד.