עזה היא חלק מארץ ישראל?

שאלה:

שלום לרבנים האם עזה זה מארץ ישראל? תודה רבה

תשובה:

לגבי עזה, אני מעתיק לך מתוך מאמר בענין:

באשר לגבול הדרומי, שבט יהודה מוריש את אזור עזה עם כיבוש הארץ בהנהגת יהושע בן נון:

 ויכם יהושע מקדש ברנע ועד עזה  ואת כל ארץ גשן ועד גבעון (יהושע י, מא).

…וילכד יהודה את  עזה ואת גבולה  (שופטים א, יח).

אמנם שבט יהודה לא השלים את כל כיבוש אזור עזה (יהושע יג, ג), אך אזור זה ניתן נחלה לשבט יהודה:

ויהי הגורל למטה בני יהודה… (יהושע טו, א)… זאת נחלת מטה בני יהודה למשפחתם … (שם כ)… אשדוד בנותיה וחצריה,  עזה בנותיה וחצריה עד נחל מצרים  והים הגבול הגדול וגבול (שם מז).

בימי שלמה המלך היה כל המרחב הזה תחת שלטונו:

כי הוא רדה בכל עבר הנהר  מתפסח ועד עזה  בכל מלכי עבר הנהר, ושלום היה לו מכל עבריו מסביב (מלכים א ה, ד).

עזה שימשה אם כן אבן גבול לנחלת עם ישראל בארצו בגבול הדרומי. עם שוב עם ישראל לארץ לאחר גלות בית ראשון, ההתיישבות בגבול הדרומי הייתה עד אשקלון. ולפיכך, עזה היא בתוך גבולות עולי מצרים אך מחוץ לגבולות עולי בבל.

אמנם לאורך כל השנים היו קהילות יהודיות בעזה, אין לנו חובה לגאול את המקום הזה וליישבו הוא מיושב כיום בהמוני ערבים ואסור לנו לסכן את נפשותינו בענין זה, לעתיד לבוא הוא יהיה חלק מארץ ישראל.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. יישר כח ,
    א, האם מוסכם שרצועת עזה ממוקמת איפה שהיתה עזה המקראית ולא צפונית לה
    ב.מתוספות ד"ה אשקלון גיטין דף ב.
    משמע שאברהם ויצחק לא היו יוצאים לאשקלון אם עולי בבל לא כבשוה, מוכח שדעת תוס' שמה שעולי בבל לא כבשו יש לו דין של חו"ל לעניין יציאה מהארץ אם כן בשבילנו היא חול?
    ג.היכן המקור שעולי בבל לא כבשוה?

  2. א. שלום הרב
    האם לא יותר מסכן את נפשותינו הוא להשאיר את הערבים שם?
    ב. האם הרב אומר שבעצם יש מצווה ליישב שם, כמו שפסקו כל הפוסקים שישוב א"י חייבים תמיד, רק שפיקו"נ דוחה, א"כ מה הגדרים שפיקו"נ דוחה, כי לכאורה בכל א"י יש סיכונים?

  3. היום יש בעזה שני מיליון איש מבקשי נפשנו. לגור ביניהם זו סכנה גדולה. מה עושים כדי שלא תבוא לנו סכנה מהם, זה העיסוק המרכזי כרגע של כל ראשי המדינה והצבא, יתן ה' שימצאו את הפתרון הטוב ביותר עבורנו.