מכירת עפר ארץ ישראל לגויים בחו"ל

שאלה:

שלום כבוד הרב
האם מותר לשווק אדמה של ארץ ישראל
לגויים (נוצרים – אוהבים ישראל) בחוץ לארץ.
לצורך פיזור העפר על קברים.
הם מאמינים שארץ ישראל קדושה
ולכן רוצים לפזר עפר על הקברים
כנראה במהלך טקס דתי / לווויה.

האם מותר למכור להם עפר של ארץ ישראל?

תשובה:

שלום וברכה

לפי דעתי אין למכור להם, עפר ארץ ישראל מיועד לעם ישראל, ויש בו כפרה כאשר נותנים אותו בקבר, וכך נהגו הרבה מהיראים, ואין חלק בזה לשום אומה זולתנו. אינני יודע להביא מקור לאסור דבר כזה, אבל ודאי נראה לי לא נכון ולא ראוי.

שבת שלום.

מקורות:

ברמ"א (יו"ד שסג,א) כתב שיש נוהגין בחו"ל, שנותנים מעפר א"י בקבר, ויש למנהג זה על מה שיסמוכו.

בספר "לעת מצוא" (לקוט דינים ומנהגים בענייני מיתה וקבורה, מהר' יצחק אדלר זצ"ל כפר חסידים תשמ"ז עמ' עט), מביא העתק ממכתב הגאון ר' אליהו גוטמאכר זצ"ל בעניין קבורה בעפר ארץ ישראל, שאם נותנים על המת מעפר הארץ יש בזה נמי "וכפר אדמתו עמו".

בתוך דבריו מביא שם בזה הלשון: "גם למודעה, שמי שאפשר לו להיות כלי בעפר ארץ ישראל בחייו, בחדר שבו רוב תשמישו, מביא לו ולכל בני ביתו קדושה וטהרה", עכ"ל.