ארץ ישראל וגבולותיה

שאלה:

שלום לרבנים האם יש חילוק לפעמים בין מקום שנקרא ארץ ישראל לענין תרומות ומעשרות לבין גבולות הארץ ולמה? תודה רבה

תשובה:

בהחלט יש הבדל.

קדושת הארץ ומעלותיה היא בכל המקומות שנכבשו על ידי עולי מצרים, אבל לתרומות ומעשרות הכלל הוא שקדושה ראשונה קידשה לשעתה ולא קידשה לעתיד לבוא וקדושה שניה של ימי עזרא קידשה גם לעתיד לבוא, ולכן רק המקומות שבכיבוש עזרא מתחייבי בתרומות ומעשרות.

מקורות:

לעניין קיום מצוות ישיבת ארץ ישראל בערים שלא כבשום עולי בבל, ראה ברמב”ן בגיטין שם שכתב שמקיימים בהם מצוות ישיבת ארץ ישראל, וכן כתב בחכמת אדם שער משפטי הארץ פרק י”א ובשו”ת חת”ס יו”ד סי’ רל”ד ע”ש.  ראה עוד כאן.