מיץ ענבים פוטר יין אחר / שאר מיני משקים / מברכה ראשונה ואחרונה?

שאלה:

יין פוטר שאר משקים

המשך לכך מיץ ענבים פוטר? שמעתי בשם הגריש שלא כן הוא?

תשובה:

יש בענין זה שני נושאים מהגרי"ש אלישיב:

1. מה שאמרו שיין פוטר שאר מיני משקים זה רק ביין ממש ולא במיץ ענבים שאין לו חשיבות, כך הביא בשמו בס' שבות יצחק. אבל שים לב, אין הנדון כמו שכתבנו אתמול לפטור יין שבתוך הסעודה שזה ודאי מועיל, שיין פוטר בברכת הגפן שאר משקים שברכתם שהכל, וזה סבר הגריש"א שאינו קיים במיץ ענבים, אמנם נראה שמנהג העולם שלא כדבריו.

2. מיץ ענבים שברכתו הגפן בכלל ושניתן לקדש עליו, הוא רק כזה שאין בו תוספות הגורמות שלו שלא יוכל לתסוס, מאה אחוז טבעי ללא ביסולפיט וכיוצא בזה. יש כמה חברות שמייצרות כזה מיץ ענבים, שטיינברג וענבי ירושלים ועוד. ראה שבות יצחק הל' פסח סימן י.