פדיון הבן לנער שלא נפדה בילדותו

שאלה:

שלום רב.
רציתי לשאול לגבי ילד שלא עשו לו פדיון הבן בילדותו בזמן מכיוון שהאב לא היה נוכח (זהו ילד שנולד לא במסגרת נישואין). בזמנו אחד הרבנים אמר שיעשו לו פדיון בזמן הבר מצווה. האם זה נכון? מה צריך ונכון לעשות מבחינה פרקטית?
תודה.

תשובה:

חובה לפדותו זה ברור, השאלה היא על מי מוטלת חובה זו. האם על האב או על הבן. כמובן אם האב אינו מעוניין בכך גם עכשיו אז הבן יפדה את עצמו שהרי הוא כבר גדול, השאלה אם יש לאב חיוב לעשות זאת למרות שהבן גדול, ובענין זה נחלקו הדעות: בס' החינוך מצוה שצב כותב שהחובה אינה פוקעת מהאב לעולם, וכן דעת הרשב"א חלק ב סי' שכא, ולעומתם סבר הריב"ש סימן קלא שבהגיעו לגיל מצוות פוקעת החובה מן האב ומעתה רק הבן מחוייב בכך. ומכל מקום כתב הרשב"א שאם אביו אינו פודה אותו כופים את הבן לכשיגדיל לפדות את עצמו. וראה במהרי"ל הל' פדיון הבן שיתום שאין לו אב יפםדה עצמו כשיעשה בר מצוה [יש שנהגו שבית הדין פודים אותו בעודו קטן, ויש חולקים, אבל אני מבין שבמקרה שלך זה בלאו הכי כבר לא משנה והוא כבר גדול].

יש לעודדו לקיים המצוה בשמחה ובמהירות.

ברכה והצלחה