פדיון הבן על ידי השליח

שאלה:

כשפודים על ידי שליח מהו הנוסח של הפדיון המותאם? בברכה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית חשוב לדעת שלא חד משמעי שמועיל פדיון הבן על ידי שליח, ראה רמ"א יו"ד סי' שה סעי' י שסבר שלא מועילה שליחות, אולי יועיל מדין זכייה לקטן אבל האב הפסיד מצותו, ולעומתו בשער המלך המובא בפתחי תשובה שם ס"ק טז ועוד וראה בהרחבה בס' אוצר פדיון הבן פרק ט. לכן חשוב לעשות כל מאמץ שהאב יפדה בעצמו, כשזה לא אפשרי כמובן יעשה שליח.

כאשר זה נעשה בשליחות אין כאן נוסח מסויים, אלא האב יאמר לשליח אני עושה אותך שליח לפדות עבורי את בני. וכשהשליח מדבר עם הכהן הוא אומר לו אני שלוחו של פלוני לפדות עבורו את בנו. ואחר כך כל דבר יאמרו כלפי האב, כלומר במאי בעי טפי – במה ירצה האב יותר, והשליח משיב בבנו בכורו, וכן הלאה.

שירבו שמחות.