לא זוכר ממי לקחתי את העט

שאלה:

לקחתי חפץ ממישהי בעבודה בלי להודיע לה מכיוון שהיא לא הייתה לידי וחשבתי להגיד לה כשאני אחזיר. 1 החפץ נשאר אצלי 2 אני לא יודעת מי זו ואף אחד לא יכול לעזור ולזכור לי למצוא אותה . קרה לפני כמה שנים. (שאלתי רב אחר ואמר לי לחפש את אותה אישה אבל אין לי קצה של חוט) מה אני יכולה לעשות שאני לא יעבור על איסור גזילה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם כל העובדות עדיין נמצאות וזה אחת מהעובדות בעבודה, תקני מוצר בערך העט עבור העבודה. למשל: תקני כוס בשווי של העט לעבודה, ובכך העובדת תשתמש בכוס ויושב הגזל. אם לק מהעובדות עזבו העבודה ויתכן וזה לא יגיע ליעד, יש לעשות בערך החפץ צורכי רבים, לתרום לכל מקום ציבורי.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן שסו ס"ב גזלן שלא יודע למי להשיב שיעשה צורכי רבים. בפשטות מטרת הצורכי רבים כדי להוציא את הממון הגזלו מתחת ידו. אלא שבערוך השלחן הביא שעל ידי שיעשה במעות הגזלה צורכי רבים יסבב הקב"ה שהנגזל או אחד מזרעו יהנה ובכך יהיה השבת הגזל. ולדבריו עדיף לתת למקום שגר שם הנזגל כדי שבכך יותר סביר שהנגזל יהנה.