הבנת מושג – בעל החסרונות במצוות בית הכנסת

שאלה:

שלום וברכה. אני קורא ספר של הלכות ס"ת ונתקל במושגים כמו 'בעל החסרונות' ו'חסרוני חסרונות'. במה דברים אמורים?

תודה

תשובה:

היה בזמנם מנהג, שהיו מוכרים בבית הכנסת זכות כזו, שאם מישהו יקנה אחת המצוות עלייה לתורה וכדומה ולא יבוא לבית הכנסת מאיזו שהיא סיבה, אזי בעל החסרונות, אותו אדם שקנה זכות זו, הוא נכנס במקומו. כלומר כל המאורעות מסוג זה שיקרו השנה, הוא נכנס במקומו של זה שלא בא. ומכאן באו דיונים בפוסקים, מה קורה כאשר הוא לא נמנע מלבוא לבית הכנסת, אלא רוצה לכבד את חברו, האם הוא רשאי, או שבעל החסרונות מעכב. וכן אם קנה שתי עליות ולא מעלים אותו פעמיים האם בעל החסרונות זוכה מיד בעלייה השניה או שהוא רשאי ליתנה למישהו אחר, וכן על זה הדרך. חסרוני חסרונות אולי זה מה קורה כאשר גם בעל החסרונות לא בא…