לקנות/להחליף ספרי קודש של בית כנסת, מותר?

שאלה:

שלום כבוד הרב.

אני גר בחו"ל.
זה כבר כמה שנים שאני מכיר בית כנסת שיש לה כל מיני ספרי קודש.
אבל לצערנו, אין הרבה בני תורה בקהילה הזאת, ואותם ספרי קודש לא נקראים אם כי לעתים רחוקות, ואולי פחות מזה אפילו…
הרי רוב הספרים בעברית, ולצערנו רוב בני הקהילה עדיין לא מבינים עברית.
ולכן הייתי רוצה לתת בעז"ה ואי"ה ספרי הלכות לבית הכנסת הזאת, כלומר ספרים מתורגמים (בצרפתית) ועם הערות, כדי שזה יאפשר לבני הקהילה ללמוד הלכות, ללמוד תורה, כדי שהם לא ישארו עמי הארץ לתמיד!

וחוץ מזה, יש כמה ספרי קודש שמעניינים אותי, ואני חושב שזה חבל מאוד שאף אחד לא יקרא אותם.
ולכן אני מתכוון לקנות אותם בכסף, או להחליף אותם בספרי קודש אחרים שלי (כמו אותם ספרי קודש שהייתי רוצה לתת לאותה בית הכנסת), כי אני חושב שזה יהיה מבחינת "זה נהנה, וזה לא חסר".
אבל אני לא יודע שמותר לי לעשות את זה, לקנות או להחליף אותם ספרי קודש שמעניינים אותי, כי אולי הם מתנות מאנשים אחרים שנתנו אותם לפני כמה שנים.

מה הדין?
האם מותר לי לקנות אותם ספרי קודש שמעניינים אותי בכסף, או להחליף אותם בספרי קודש אחרים שלי?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה,

כל מה שטוב יותר עבור מתפללי בית הכנסת מותר, ומה שלא יועיל למתפללים אסור. והגבאי הוא אמור להכריע בדבר, ולכן תתייעץ איתו על הדברים ותאמר לו שאתה מעוניין להחליף ספרים בעד ספרים, ולדעתך הספרים החלופיים יותר יועילו למתפללים, אם הגבאי יסכים שמדובר בטובת הבית כנסת מותר לך להחליף, וזה עדיף מלקנות מאחר ולא מוכרים ספרים של בית כנסת רק הכסף ילך עבור רכישת ספרים אחרים.

בהצלחה.