שימוש בעגלות סופר שנמצאו בסביבה

שאלה:

פרסמתם בזמנו תשובה שאין חובה להחזיר עגלות סופר שנמצאו נטושות בשכונה באזור המגורים או בכל מקום אחר, אבל האם אדם יכול לקחת עגלה כזאת לשימושו הפרטי והאם הוא עובר בכך על איסור גזל וחובתו להחזיר לסופר את העגלה במקרה כזה אע"פ שהיא נמצאה נטושה? שלחתי כבר את השאלה והיות שטרם ניתנה תשובה הרחבנו יותר את השאלה כיון שלמרבה הצער תופעה זאת לא נעדרת גם בציבור החרדי ואולי בגלל חוסר מודעות וחוסר בהירות בהלכות אלות

תשובה:

שלום וברכה,

השבנו על שאלה זו בשבוע שעבר. עגלה נטושה שיש עליה סימן ששייכת לסופר, אסור לאחרים להשתמש בה לשימוש פרטי, העגלה שייכת לסופר ואסור להשתמש בה, ודינו כשואל שלא מדעת שדינו כגזלן. אין חובה להשיב עגלות נטושות כיון שהסופר מודע לכך והם יכולים לאסוף לבדם ולכן אין מצוות השבת אבדה אם הסופר יכול לאסוף בעצמם, וגם כשיש חיוב השבת אבדה מספיק שמודיעים לסופר על האבדה, אבל ודאי שאסור להשתמש בעגלות לשימוש פרטי.

בהצלחה.