מהות מנהג מאכלי ראש השנה

שאלה:

שלום!
לא זכיתי כל כך להבין מה פשר המנהג- מה אנחנו "עושים" כאשר אנו אוכלים דבר מאכל מסויים שמסמל משהו שרצוי לנו בשנה הקרובה?
האם אנחנו מביעים בזה תפילה? מחוייבות? מכניסים קדושה נגד קליפות של עבירות?
למיטב ידיעתי ביהדות אין "טקסים" סמליים בלבד, לכל דבר יש משמעות רוחנית/הלכתית כזו או אחרת.
מה המשמעות פה ?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

עיקר הענין שעל ידי האכילה האדם מתעורר לתשובה ולתפילה על כל אותם דברים טובים, כך כתב השל"ה כמובא במשנה ברורה ס"ק ב, וכ"כ המאירי בהוריות יב א, ולכן אין להסתפק באכילה עצמה, אלא כל אחד יעורר את בני ביתו לומר את היהי רצון בכוונה ובכובד ראש, להעתיר בתפילה לה' יתברך לשנה טובה ומתוקה!