פגיעה ברכב

שאלה:

הבאתי לעובד שלי את הרכב להביא סחורה ופגע ברכב בעמוד זה נזק של 3.000 ש"ח

תשובה:

שלום וברכה,

הנהג הפוגע דינו כמזיק בידיים וחייב לשלם על כך, כדין מזיק בידיים שחייב לשלם גם אם הזיק בשוגג.

בהצלחה.

מקורות:

נהג שעשה תאונה דינו כמזיק בידיים, כדין כל כוח עצור שביד אדם, וכמבואר בתשובת הרא"ש הובא בטור ובשו"ע סו"ס שעח טור חושן משפט הלכות נזיקין סימן שעח.

שאלה לא"א הרא"ש ז"ל חתן היוצא מחופתו ומיודעיו הלכו עמו ורכבו בסוסים כמנהג הבחורים ועבר החתן לפניהם בא אחריו אחד בסוסו ופגע בפרד שהחתן רוכב עליו והכהו ובא לו לחתן הפסד ש' זהובים בסיבה זו שהפרד היה של עכו"ם וטוען המזיק כיון שהיה בר"ה שיש רשות לכל אדם לילך בו שאינו חייב לשלם למאי מדמינן ליה מאחר שהכהו בסוסו הוי כמו חציו או לרגל מדמינן ליה מאחר שנעשה בשליבת האוכף או נאמר כיון שכוחו מעורב בו שרגלו של הרוכב הולך בשליבת האוכף כאילו עשאו הוא בעצמו אפילו אם היה אנוס כיון שתחילתו בפשיעה חייב. תשובה מה שטוען שהוא פטור כיון שהוא בר"ה והיה לו לניזק לשמור עצמו לאו טענה היא שאין לו לרוץ בר"ה ואפילו ברגליו שיכול לעמוד כשירצה כ"ש הרוכב סוסו שאין לו לרוץ במקום שבני אדם רוכבין שמא לא יוכל להעמיד הסוס כשירצה ונמצא שפושע בו ומזיק בגופו הוא כיון שרוכב על הבהמה ומזיק בגוף הבהמה או באוכף שעליה וחייב לשלם כל מה שישומו בית דין שנפחת דמי הפרד בשביל הכאה זו