דיני קדימה בתרומת כליה

שאלה:

את מי יש להעדיף בתרומת כליה, כאשר לא מדובר בבן משפחה?
צעיר/אשה בגיל הפיריון/ מבוגר/ ת"ח וכו'
מהם המקורות לכך?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

המשנה בהוריות יג א מביאה סדרי קדימה לכאורה בענין זה:

האיש קודם לאשה – להחיות ולהשב אבדה, והאשה קודמת לאיש – לכסות ולהוציא מבית השבי. בזמן ששניהם עומדים בקלקלה – האיש קודם לאשה. כהן קודם ללוי, לוי לישראל, ישראל לממזר, וממזר לנתין, ונתין לגר, וגר לעבד משוחרר. אימתי? בזמן שכולם שוים, אבל אם היה ממזר תלמיד חכם וכהן גדול עם הארץ – ממזר תלמיד חכם קודם לכהן גדול עם הארץ.

נראה שגבר קודם לאשה ותלמיד חכם קודם לעם הארץ, וכן פירשו שם התוספות בפשטות. וכן נראה שפסק הרמ"א ביו"ד סי' רנב סעיף ח.

אמנם בשולחן ערוך מתעלם מהלכה זו, והרשב"א והמאירי ועוד פירשו את המשנה לגבי קדימה לפרנסה ולא בהצלת חיים, וראה שו"ת ציץ אליעזר חלק יח סי' א שהאריך להוכיח שכן העיקר להלכה ואפשר שגם הרמ"א כך כוונתו, וכן פסק בשו"ת להורות נתן חלק יב סי' פ שאין דיני קדימה אלו אמורים לענין הצלת חיים.

ולכן בכל הנוגע להצלת חיים השיקול יהיה רפואי וחיוני בלבד.